26 April 2007

We kunnen naar huis (!?).......

Hallo uit Krk op het eiland Krk (Croatie). Naam wordt uitgesproken als K erk. Dankzij een vooruitziende 'burri' alhier is er gratis WiFi en kunnen we internetten en mailen wat we willen. Onze laatste post was uit Pula alwaar we een dagje Romeinse cultuur aan de kinderen hebben wijsgemaakt met een bezoek aan het Colosseum (volgens de locals hier beter bewaard als hetzelfde in Rome).
De titel 'We kunnen wel naar huis(!?) slaat op het feit dat we ondertussen alles wat we van te voren hadden gewenst reeds hebben meegemaakt de afgelopen 2 weken; we hebben het toch maar gedaan (op eigen kiel in de 'Med' ronddrijven, we hebben fantasties weer, we hebben het met elkaar hardstikke leuk EN we hebben een groep spelende dolfijnen gezien op zo'n 20 meter van de boot!!!
Bij het uitvaren van de haven van Pula, s'morgens om 07:30 met een spiegelgladde zee, ziet Nel de groep in de verte en besluiten we er rustig heen te varen. Uiteindelijk drijven we een half uur rond en kijken onze ogen uit naar de tuimelende (het waren 'tuimelaars') beesten. Prachtig!!! (geen foto's, wel leuke film gemaakt). Nu we al zo verwend zijn, zijn we benieuwd naar de rest van de reis.....
Blije man.

Het Colosseum van Pula. Natuurlijk verteld van de gladiatoren, leeuwen, grote negers (heb ik allemaal uit Asterix en Obelix...) en natuurlijk Ceasar die met een beweging van de duim besliste over leven en dood..... Terwijl we op de 2010 jaar oude tribune zitten kunnen we de toenmalige toeschouwers bijna horen........

Onder in de catacomben is een klein museum en Fenna en Jitse proberen een maalsteen, welke volgens het bordje toen gebruikt is voor het persen van olijven.

Ook in Pula een fort bezocht dat vlak na de 1e wereldoorlog op oude romeinse fundamenten is gebouwd. De oplettende lezer kan de 'Mare' beneden in de baai voor anker zien liggen.

Uiterste zuid-westelijke punt van Istrie (schiereiland) met een mooi vuurtje (eigenlijk net het paard van Marken, maar dan in de Adriatische zee).

Aan de kade in Cres stad op het eiland Cres. Het is opvallend hoe verschrikkelijk rustig het (nog??) overal is. Bijna overal zijn we het enige bezoekende schip en ook op het water zien we behalve wat lokale vissers bijna niemand.
Jitse en Fenna krijgen (zee) biologie les (voorzover wij het weten natuurlijk....). Ze hebben alletwee een netje en vissen er lustig op los. De vangst gaat in een perspex bakje met zeewater zodat alles goed kan worden bekeken (en later natuurlijk weer losgelaten!!). Vangst van vandaag in Cres; zeeanemoon op steen, diverse kreeftjes, diverse krabbetjes, diverse zee-egels etc. Het is leuk om te zien dat de kinderen dit prachtig vinden (en ook papa vind het leuk!!).

We gaan nu vanuit Krk naar Punat en dan naar het zuidelijkste stukje Krk waar diverse stranden zijn en we wat gaan relaxen. We hebben op ons vaarplan Rijeka geschrapt omdat daar geen mogelijkheden zijn om een jacht aan te meren (uit de verte leek de grote stad ook een beetje 'smerig' met allemaal petrochemie eromheen.

Daarna langs alle eilanden zachtjes zuidelijker om half mei Nanda te ontmoeten. Hopelijk hebben we over een paar dagen weer verbinding en kunnen we weer wat bloggen.

Ate a Vista (tot kijk). Crew 'Mare Cognitum'