22 April 2007

Croatie; Pula (pula, pula, pula, nanananah.....)

(papa heeft een 'rotdag')

Hallo allemaal, we zijn ondertussen zeer verrast door de (kennelijk) grote schare kijkers op ons weblog. Ook de e-mails die we krijgen worden zeer gewaardeerd!!! zeker ook door de kinderen (marecognitum.enkhuizen@gmail.com).
We zijn ondertussen beland in Pula in Croatie en we boffen dat het kraakt, want er is een nieuw hogedruksysteem ontwikkeld, het 'Adriaan-hoog' geheten (vrij naar het 'Azoren-hoog'). Sinds aankomst bij de Adriatische zee 1 1/2 week geleden is het alleen maar mooi en vooral zeer rustig weer geweest (..... afkloppen....) met lekkere temperaturen en een heel klein beetje wind. Varend betekend dat motorzeilen (grootzeil omhoog en een beetje met de motor bijduwen), maar onze reis met dit weer starten is fantasties. Het rustige varen heeft ook voordelen, Jitse krijgt (ook in het weekend.....) lees- en schrijfles en papa kan nog wat klussen.

Het bij de douane inklaren van boot en bemanning (Slovenie is EU, Croatie niet) in Croatie (Umag) blijkt naar goed (voormalig oostblok) gebruik een toestand van jewelste..... Veel formulieren, een dame die haar vingers krom schreef door al onze 5 paspoorten zo'n beetje over te schrijven op onduidelijke papieren en natuurlijk als klap op de vuurpijl de constatering dat we langer als 2 weken met de boot in Croatische wateren zullen blijven en dus een 'cruise-permit' moeten aanschaffen die (jawel) een jaar geldig is. Kosten 1805 Kuna (de lokale munt, er gaan er 8 in een euro), en aanwijzingen waar de dichtsbijzijnde geldautomaat te vinden is.............. Enfin, we wisten dit en hopen dat deze 'investering' veel plezier oplevert.

Ook met onze kleinste matroos gaat het uitstekend!! Hij lacht veel, is een kolossale handenbinder en ligt (gelukkig) ook lekker veel te slapen.

Rovinj, we liggen in een soort van park voor anker en gaan met het rubberbootje met z'n allen naar de wal of naar het (met klein grind aangelegde) strand.

Zondag wasdag (?)

Prachtige middeleeuwse stadjes, met kleine straatjes en spekgladde keien (wie zouden daar allemaal al overheen hebben gelopen........)

Lokale markt, wat is er anders dan thuis?....