01 June 2007

Corfu naar Levkas

Hallo allemaal,

De vorige keer waren we op Corfu in de marina van Gouvia beland. Na alle gedoe om ingeklaard te worden en te horen dat we dat de volgende ochtend ook in de marina hadden konden regelen zijn we maar een rondje gaan lopen in Gouvia. De marina is ook thuishaven van veel charterbedrijven dus we hadden wel even te maken met een cultuurschok!!! Wat een (bavaria)bootjes. Trouwens het seizoen is hier nog steeds niet begonnen zeker want zeker de helft van de huurvloot lag nog werkeloos aan de kant.
Ook weer her en der wat Nederlandse stemmen gehoord. De volgende dag op zoek naar de oude haven om te zien of we bij Corfu stad konden liggen, maar alles ligt op de schop en daarom voor anker in de dichtbijzijnde baai. Met het bijbootje naar de kant en naar de oude stad gewandeld. Van opruimen houden ze hier niet erg want overal ligt zwerfvuil. Omdat we vanaf de boot geen verbinding konden krijgen hadden we de laptop mee om ergens een internetcafe te zoeken om onze laatste update door te sturen.
Corfu-stad is oud met een binnenstad vol smalle steegjes en heel veel souvernirsshops, meestal met het hele zooitje op straat zodat er geen doorkomen aan is. Het duurde nogal voordat we een internetcafe gevonden hadden en we waren uiteindelijk wel zat van deze stad.

De volgende dag naar Paxos, een klein eiland onder Corfu. Een mooi tochtje van ongeveer twee uur. Onderweg onze 2e mooie eetbare vis. Deze keer gefileerd met de huid er nog aan om eens in de rookpan te proberen. Op Paxos ankeren we in een mooie baai, Lakka genaamd, het was nog vroeg en relatief rustig.
Later die dag kwamen er nog zo'n 20 bootjes binnen en was het voor de meeste ingewikkled om een ankerplekje te vinden. Wij zijn naar het strand gegaan en zagen de toestand vanaf de wal aan. Voor s'avonds was veel wind voorspeld dus dat kon nog leuk worden met al die geankerde boten op een kluitje.
s'Avonds eten we eerst (inderdaad) heerlijke gerookte vis en vervolgens........... ja hoor......bij de eerste de ste windschifting gingen er al een paar aan de haal waarvan de bijbehorende mensen nog op de wal zaten te eten. Leuk... Gelukkig voor ons gebeurde dit voor ons en hadden wat andere boten wat werk aan de winkel. Ondertussen zit je wel te bedenken dat iemand ons van het anker lichten en je leuk op de rotsachtige kust verdaagd..... behalve wat spannende momenten, waarschijnlijk het einde van onze reis en natuurlijk een boel gedoe met het verhalen van de schade e.d., dus geen zin in.

Na nog een (deze keer rustige) nacht in de mooie baai van Lakka, s'morgens eerste licht ankerop en richting Gaios, dit is een prachtig haventje dat ook volledig op de schop ligt door een verbouwing van de waterkant middenin het aankomende drukke toeristenseizoen (waar hadden we dat nog meer gezien???? in Croatie konden ze er hier en daar ook wat van). Anker voor de kop en met het achterschip aan de wal, naast een huurboot waarop een hollandse familie met 3 kinderen.
Dagindeling deze 28 mei (om antwoord te geven op de vraag; Wat doen ze nou de hele dag????
- rond 6 uur wakker, liggen als een wilde te rollen achter het anker
- 06.30 bekijk weerbericht en besluit te verkassen naar baai 4 mijl verder
- 07.30 blijkt erg leuk plaatsje te zijn en landen naast een nederlands gezin met ook 3 kinderen aan de (gratis!!) kade
- spelen en kletsen
- 09.30 ontbijt in de kuip met vers brood en de hollanders vertrekken
- 10.30 rondje dorp, erg leuk
- 11.30 strandje gespot en het hele zooitje zwemmen en relaxen
- 13.30 onweer en een dikke regenbui, snel spullen bijelkaar (duurt altijd wel even..) en hollend terug naar de boot
- 14.30 kinderen naar bed (siesta) en wij opruimen en de boot lappen na de regen (mooi man in 1 x alles schoon)
- 15.30 boodschappen voor avondeten
- 16.30 happy hour in de kuip met borrel en lekkere hapjes
- 18.00 avondeten in de kuip
- 19.00 rondje met Sjoerd en naar bed
- 19.30 rondje met Jitse en Fenna, terrasje met ijs en cappucino
- 20.30 kinderen naar bed en wij in de kuip e-mailen en wijn drinken
- 22.00 heerlijk op 1 oor..............

Volgende ochtend (30 mei) weer vroeg op en koers gezet naar de vaste wal. Parga was onze bestemming, een stadje met strand en een flinke baai. Aan de kleine pier was geen rumte voor ons dus voor anker. Door de ongunstige wind behoorlijk last van deining. Wat gaan we doen? blijven liggen, terug naar een andere baai op Paxos of nog een uur of 6 door naar Preveza? Beetje onenigheid (komt in de beste families voor...). Dus toch maar door naar Preveza. Halve wind, windkracht en een behoorlijke zeegang van zo'n twee meter, maar 5 uur later "landen" we in Preveza. Laagland met in de verte de hoge bergen van Lefkas.
We vonden een mooi plekkie aan de stadswal en om een uur of 6 's avonds konden we weer van boord. Lekker even de benen strekken en een rondje lopen. We liepen uit het centrum vandaan een woonwijk in. Mooi is het hier niet, ook alles zo'n 50 jaar oud (met dank aan de aardbevingen van 1957). Veel hoogbouw (verdieping of 5) en ineens zagen we een man op een balkon schuin boven ons. Hij praatte druk met een vrouw op de straat en stond onderwijl met een PISTOOL te zwaaien. Nou heb ik zo'n ding -behalve bij een agent- nog nooit in het echt gezien, maar de snelle herkenning was voldoende om toch maar even door te lopen. Nog even langs de nabijgelegen kermis gelopen, waar we ons onder druk van de kinderen, lieten afzetten voor een ritje in de botsbootjes voor 2 euro p.p.
Het is hier trouwens gewoon nederlands (euro) prijspeil, dus hoe die Grieken dat allemaal doen???

De volgende dag (31 mei) een auto gehuurd. Dan zien we de wereld ook weer eens van een andere kant dan vanaf het water. Met z'n vijven in een mooie Fiat gepropt, luiers en eten mee en gaan.
Ook voor de boodschappen is het handig om even de stad uit een grotere supermarkt te zoeken dan de klein minimarkets die je in de stad veel ziet.
We besloten een rondje rond het grote binnenmeer bij Preveza te rijden. Eerst gestopt bij Nikopoli; een archelologische vindplaats met een arena, theater en sportcomplex welke gesticht zijn door keizer Augustus. Indrukwekkende overblijfselen. Daarna door naar Arta, waar we een smal wegje opreden dwars door een moeraslandschap. Bij een kleine sanitaire stop voor Fenna, per ongeluk de deur open laten staan, en meteen een aantal horzelachtige beesten binnen. Probeer die er maar eens uit te krijgen zonder dat er nieuwe naar binnen vliegen!!! Toen een koffiestop midden op het griekse platteland, onder een ooievaarsnest, op een klein smoezelig terras.
Lekkere koude koffie geserveerd door een vrouw met baard en voor de kinderen limonade met een ballon. Het zag er allemaal niet erg schoon en fris uit, inclusief weer van die heerlijke sta-toiletten, maar de ontvangst was erg hartelijk en het prijspeil was hiet ineens weer 10 jaar terug (of de prijzen langs de kust gedeeld door 4). Verder naar Arta waar een oude brug de blikvanger is,
lekkere lunch en toen door naar Lefkas waar we het strand aan de westkant hebben bekeken. Later weer terug door de toltunnel.Wat opvalt als je hier rondrijdt zijn de vele blauwe EU-borden met subsidie. Er wordt hier in deze regio alleen al voor tientallen miljoenen (misschien wel 100-en miljoenen) euro's geinvesteerd in infrastructuur, leidingwerk en monumenten restauratie. Als netto betaler Nederland dus alle recht om eens mooi te genieten van dit Griekenland!!

Vandaag (1 juni) vanochtend besloten om niet in Preveza op Henk (Meijers red.) te wachten, maar alvast door te varen naar Lefkas. Vanochtend nog even -teversgeefs- op zoek geweest naar een gasvulstation en daarna de huurauto weer ingeleverd. Gelukkig ook vanochtend ontdekt dat het hier een uurtje later is dan we hadden gedacht....., dus toch nog net op tijd bij het huurautoverhuurbedrijf.
Daarna richting Lefkas, mooi op het fokje met windje 3, en door de Lefkasbrug (een varende brug) en door het kanaal. Diesel getankt en nu voor anker. Straks nog even de stad in en vanavond komt Henk.De kinderen (blond natuurlijk) hebben hier veel fans overigens, wat zover gaat dat er zeer donkerharige mevrouwen met Sjoerd op de foto willen. Sjoerd niet en zet het meestal op een schreeuwen, wat goed afschrikt (haha). Vandaag ook even rondgezwalkt op het zeer uitgebreide (ook 75% EU gesubsidieerd) marina complex om te ontdekken dat het een halve Nederlandse enclave is. Diverse boot verhuur bedrijven met Nederlands management en personeel en de daarbij behorende Nederlandse gasten.

Tot zover maar weer......, groet crew 'Mare Cognitum'

ps. Aaron v/d Pijll gefeliciteerd met z'n 2e verjaardag!!